We mogen weer op pad en hoe fijn is dat! Wij vroegen ons af wat er deze zomer zoal te doen is in de stad. Met zo kort dag om iets te organiseren, waren onze verwachtingen niet al te hoog gespannen. Maar wat is het mooi om te zien dat er al zo veel is bedacht en georganiseerd. Wat hebben we daar weer zin in met zijn allen!
In tijdelijke creatieve broedplaats LOU aan de Oudenoord huist sinds begin dit jaar café Wout. Inmiddels een paar maanden open voor afhaal, maar vanaf 14 mei gaat het eindelijk écht gebeuren: het terras gaat open. ‘Niet alleen voor de huurders en gebruikers van het gebouw, we willen er zijn voor de hele buurt’, aldus uitbater en chefkok Naresh Ramdjas.
De middeleeuwse stadskraan die ooit aan de werf bij het stadhuis stond keert terug aan de Weerdsingel, pal naast de Monicabrug. Het houten bouwwerk wordt momenteel op traditionele wijze herbouwd. Door leerlingen van de Ambachtsschool Vreeswijk in Nieuwegein.
Ze zou in een supermarkt kunnen gaan werken, honden kunnen uitlaten. Aan zulke gedachten geeft Janneke Jager niet toe. ‘Dan verkoop ik mijn ziel aan de duivel.’ De cabaretière schrijft, dicht, maakt muziek, werkt aan een kerstvoorstelling en wandelt zich een ongeluk. Het verlangen naar het podium begint ondraaglijk te worden, maar haar meisjesdroom blijft levend: ooit in Carré staan.
Eén van de beste koffiemakers van Nederland is neergestreken op een van de mooiste plekjes in Pijlsweerd. Dagmar Geerlings opende begin januari – ondanks corona – een tweede vestiging van Dagger Coffee in het voormalige brugwachtershuisje aan de Zijdebalenstraat. Een typisch gevalletje van liefde op het eerste gezicht.
Coaches en trainers hebben hun offline praktijkruimte moeten inruilen voor online videogesprekken met klanten. Met een online trainingsplatform kun je grotere groepen bedienen én persoonlijke aandacht bieden. De Utrechtse ondernemer Jerry Tieben bouwde zelf zo’n trainingsplatform en zag zijn klantenbestand vorig jaar verdriedubbelen.
De coronacrisis duurt nu al meer dan 9 maanden. En vooral voor de horeca zijn het zware tijden. De restaurants moeten gesloten blijven en dat zal ook nog even duren. Toch komt bij menigeen het ondernemerschap naar boven en ontstaan er allerlei initiatieven om de lekkerste gerechten toch aan de man te brengen.
Het coronavirus heeft twee bruisende cultuurinstellingen net buiten de binnenstad bijna lamgelegd: Het Huis Utrecht (Boorstraat) en poppodium Ekko (Bemuurde Weerd Westzijde). Niets is nog vanzelfsprekend voor directeuren Cobie de Vos en Marlies Timmermans. ‘De creativiteit kan niet stralen.’
Bewegen is voor sportschoolhouders business. Maar wat als je van de ene op de andere dag je activiteiten moet staken? De drastische maatregelen na de uitbraak van het coronavirus hakten er bij veel ondernemers in. Ook bij Ankelien Barkman, oprichter van de Utrechtse buitensportschool Sporten Voor je Deur. Ze ‘schrok zich rot’ toen het kabinet op 15 maart bekend maakte dat ook zij moest stoppen. Maar nog geen twee minuten later bedacht ze dat ze online verder ging. En met succes.
Na maanden van keihard werken vierde horeca-onderneemster Hanan Alhaddadi de opening van haar paviljoen in het hart van Zijdebalen. Maar haar café-restaurant was nog maar net aan het opstarten toen de corona-crisis toesloeg. De deur moest dicht. Dramatisch? Hanan vertelt hoe de lockdown en haar thuiswerkende buurtgenoten haar juist brachten waar zij zo graag naar toe wilde: haar paviljoen werd al snel de ‘huiskamer van de buurt.’
Wat houdt een buurt bij elkaar? Hoe krijg je meer (ver)binding tussen bewoners? En tussen bewoners en ondernemers? Het zijn geen makkelijke, maar wel belangrijke vragen: de goede antwoorden kunnen het leven en werken in een buurt een stuk aangenamer maken. Om die reden is in Pijlsweerd een zoektocht gestart naar de ‘identiteit’ van de buurt.
Voor zo’n honderd ondernemers die in het Concordiagebouw aan de Oudenoord werken, kan het jaar 2020 nu al niet meer stuk. Kwartiermakers Emilie Kröner en Bart van Heesch van Leegstandsoplossers Utrecht (LOU) vertellen waarom.
Kijk eerst lokaal, dan pas verder. Dat is de boodschap van de Utrechtse Euro, sinds ruim twee jaar de eigen ‘munt’ van de Domstad. Je kan ze kopen, verdienen, uitgeven en als ondernemer nu ook lenen. Deelnemers zijn enthousiast en zien hoe dit initiatief niet alleen goed is voor hun eigen omzet en de lokale economie, maar ook dat er zo een steeds groter netwerk ontstaat van bedrijven die met elkaar willen bijdragen aan een betere wereld.
Ondernemen is vooruitzien. Syriër Maher Mansour (41) is zes jaar in Nederland en heeft nu al drie kapperszaken, waarvan één aan de Amsterdamsestraatweg. ‘Ik zie meer kansen dan anderen en pak ze ook sneller.’
Vanachter zijn bureau in Utrecht lijkt Afrika misschien heel ver weg, maar de lijnen zijn nog steeds kort: sociaal ondernemer en consultant Pim van der Burgh voelt ook na zijn terugkeer in Nederland de positieve energie van zijn werk voor PEG Africa, een bedrijf dat in West-Afrika slimme ‘solar home systems’ levert aan mensen die zo voor het eerst van hun leven over stroom beschikken. En nog meteen groen ook.
Door je eigen wijk wandelen met de onbevangen blik van een kind dat geen belemmeringen ziet, maar wel kansen voor geluk. Henri van der Vegt mag dat als geograaf graag doen. Waar kan Pijlsweerd mooier, rustiger? Of juist levendiger, avontuurlijker? ‘Pijlsweerd is al zeer de moeite waard, maar als je aandachtig rondloopt, ontdek je dat het soms nog beter kan.’
Een Mysore masala dosa of een bhindi do payaz? Aan de Utrechtse Kaatstraat kan je vanaf nu proeven van authentieke gerechten uit met name de Zuid-Indiase keuken, maar ook Noord-Indiase curries en andere Oosterse gerechten kleuren de kaart van het nieuwe vegetarische restaurant Krishna Vilas.
De mooiste muurschilderingen, de stad als podium en theater on tour: het veelzijdige culturele aanbod maakt van Pijlsweerd een aantrekkelijke buurt om in te wonen én te ondernemen. Utrechtse Zaken spreekt met initiatiefnemers, polst de podia en houdt je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de culturele sector.
De Utrechtse Kaatstraat is volop in beweging. Ook letterlijk, want als je inmiddels érgens stevig kan sporten is het wel in dit stukje van de buurt Pijlsweerd. Met FIG, Reflex Training, de bbb health boutique, Rocycle en Fit for Free om de hoek heeft de Kaatstraat zich in rap tempo ontwikkeld tot dé sportboulevard van Utrecht.
Gemakkelijk, gezond, duurzaam en meer dan genoeg voor de dagelijkse kost: met 700 vierkante meter is het dan wel de kleinste Albert Heijn van de provincie Utrecht, maar het aanbod van de super aan de Oudenoord sluit naadloos aan bij de behoefte van de klant.
De Utrechtse buurt Pijlsweerd bruist van de bedrijvigheid. Utrechtse Zaken spotte een vijftal verrassende adresjes. Van een urban jungle aan de Oudenoord tot een creatief kapsel in de buitenlucht. Een selectie uit de bonte verzameling ondernemingen in dit bedrijvige deel van Utrecht.
Zo’n 9 ha voormalig bedrijventerrein van de NS in de Spoorzone aan de Tweede Daalsedijk wordt de komende jaren omgetoverd tot de nieuwe stadsbuurt Wisselspoor, een gebied voor wonen, creatieve bedrijvigheid en horeca. Kleinschalig en met behoud van industrieel erfgoed, zoals oude loodsen en delen van wissels en sporen. Utrechtse Zaken sprak met ontwerper Steven Delva over dit ‘stoere stukkie stad’ in wording.
Ben je op zoek naar een werkplek buiten de deur? Dan ben je beslist niet de enige. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven en instellingen die hun deur openzetten voor de ‘kantoorloze zelfstandige’. Van flexplekken tot je eigen vaste werkplek. Ook in de Utrechtse buurt Pijlsweerd-Oudenoord zijn er prima plekken waar je als zzp’er je laptop kan openklappen.
Als je het pand van Bottles & Booze nadert, zie je al meteen dat dit geen doorsnee slijterij is. Grote, opvallende letters nodigen je uit om de drankenzaak aan de Oudenoord binnen te stappen. Vooral doen, want eenmaal binnen ontdek je een wereld vol verhalen. Waar grote ketens allemaal hetzelfde vertellen, verrassen de gepassioneerde eigenaren je hier met hun eigen vondsten.
Werk maken van gezelligheid. Gewoon met de mensen uit je buurt. Drie jonge campingbeheerders zijn druk in de weer met de voorbereiding van Buurtcamping Noordse Park. Energiek trekken ze langs straten, buurthuizen en winkels. Telkens groeit de groep buurtgenoten die kleur geven aan de leukste minivakantie vlakbij huis.
Historicus Geertje Dekkers duikt voor Utrechtse Zaken in de bedrijvige geschiedenis van Pijlsweerd. Dit keer het verhaal van vernieuwende graanondernemers, die met waterkracht en schaalvergroting gevestigde belangen doorbraken en anderhalve eeuw lang een bloeiend bedrijf aan de Vecht voerden.
Big data zijn een belangrijke bron van informatie voor onderzoeksinstituut Nivel, dat deze bulk aan gegevens vertaalt in nieuwe inzichten voor de gezondheidszorg. Utrechtse Zaken sprak met programmaleider Robert Verheij, die pleit voor ‘datasolidariteit’. ‘Want ook als je niet of niet meer ziek bent, draag je bij met je data.’
In een tijd waarin veel fysiotherapeuten het zwaar hebben, timmert Fysiotherapie Weerdsingel hard aan de weg. Zo zijn ze alle werkdagen ook in de avond open, hebben ze een gratis fysio-check en gingen ze een samenwerking aan met drie Utrechtse sportscholen. ‘En dat heeft niet alleen voordelen voor de patiënt, maar ook voor onszelf,’ vertelt fysiotherapeut en mede-eigenaar Joost van Kessel.
Aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) krijgt duurzaamheid steeds meer aandacht. Mede door de inzet van studente Angelina Kumar, die de Lucrative Dumpster Dives bedacht. Met het hergebruik van materialen helpt zij niet alleen de planeet, maar ook haar mede-studenten, die vaak over niet veel geld beschikken.
Een potje ping pong met een pita halloumi? Of een avondje jeu de boules met een plank de petanque? Verschillende Utrechtse horeca-ondernemers gaan voor het ‘food & fun’ concept, een eigentijdse combinatie van eten en drinken met een gezellig spelletje. ‘Niet meer ieder voor zich naar je mobieltje staren, maar met elkaar iets leuks beleven’, verklaart Huub van de Vecht, mede-eigenaar van de jeu de boules bar JEU, het succes.
‘Als ik vanuit Utrecht Centraal naar mijn studio fiets is dat eigenlijk een heel lange fade out. Die begint met de drukte op het station, gaat via de passanten en vogels langs de Weerdsingel naar de beslotenheid en rust van De Klompenfabriek, waar ik in mijn studio weer zelf de controle heb over wat ik wil horen. En dat kan echt alles zijn: van absolute stilte tot een rockdrummer die zich helemaal laat gaan.’
Wanneer een dierbare is overleden, word je vaak verwezen naar een traditionele steenhouwer, voor een doorsnee grafsteen of een doodgewone urn. ‘Jammer’, vindt Leonie Brinks, die zelf juist heel persoonlijke herdenkingsplekken ontwerpt. Plekken die het verhaal van de overledene vertellen, als blijvend mooie herinnering voor de nabestaanden.
In LOU Oudenoord huist sinds begin vorig jaar Het Zeeplokaal. Oprichter Thijske Noordhoek maakt en verkoopt er handgemaakte natuurlijke zeep, allemaal vegan, palmolievrij en ‘cruelty free’. En niet onverdienstelijk: inmiddels zijn er bijna twintig verkooppunten in Nederland en België en ook online vinden haar zepen gretig aftrek.
Begin vorige eeuw vestigde zich aan de Weerdsingel WZ een bedrijf vol vernieuwingszin. Oprichter Richard Bredero bouwde hier het pand dat we nu kennen als De Klompenfabriek. Het was het begin van een succesverhaal: van een houtzagerij met schoorsteen, via slimme betonbouw naar bouwreus BAM.
Wanneer Jorrit Noordhuizen als puber bij zijn opa in Havelte op bezoek was, keek hij daar uit op het mistroostige ‘nieuwe hart’ van dit Drentse brinkdorp. ‘Ooit was dit één groot groen veld,’ vertelde opa hem destijds. Maar inmiddels stond er een supermarkt en wat vergane bomen en was het verder één groot parkeerterrein: een komen en gaan van mensen die hier alleen maar hun boodschappen haalden. Noordhuizen vond het toen al niks.
Een lastige straat. Een heerlijke straat. Een straat met duizend gezichten. Met een Napoleontische geschiedenis. Met meer dan veertig verschillende culturen. Met ondernemingen die daar een afspiegeling van zijn. En met een ondernemersvereniging die graag een verbindende rol wil spelen in een ingewikkeld krachtenveld. Kortom: de Amsterdamsestraatweg. ‘Je kan de hele wereld hier vinden’, zegt voorzitter Arvid Dam.
De messing draaideur van het statige Concordiagebouw aan de Oudenoord was jarenlang gesloten voor publiek, maar nu staat deze open voor de talloze bezoekers van de meer dan 75 bedrijven die zich hier tijdelijk hebben gevestigd.
Bij het Utrechtse platform CrowdAboutNow draait investeren niet alleen om rentes en rendement, maar ook om betrokkenheid bij een nieuwe horecazaak of innovatief product. Oprichter Mark Laagewaard: ‘Je gaat een wederzijdse vertrouwensrelatie aan. En dat werkt.’
Er heerst een goede sfeer in de werkplaats van sociale onderneming echtWaar aan de Tweede Daalsedijk. Terwijl de chocoladebruine labrador Blondi kwispelend rondloopt, is een tiental mensen – elk met unieke talenten én met een beperking – geconcentreerd bezig met de productie van keramiek en textiel.
Als je over de Oudenoord rijdt, kan je de felrode letters haast niet missen: de naam Tweelingglas is al ruim twintig jaar een begrip in de stad. ‘Iedereen kent ons’, vertelt glaszetter Habil Pikaroglu. Samen met zijn tweelingbroer Kabil runt hij zowel deze glaszaak als de Tweelingtimmerfabriek, aan de Nijverheidsweg.
Het plezier van het fietsen overbrengen op kinderen, dat is de droom van Henri van der Vegt en Marius Dona. Beiden zijn fanatieke fietsers en zzp’ers in Pijlsweerd. Afgelopen zomer organiseerden de twee het eerste Bikefestival Noordse Park. Een opstap naar de eerste pumptrack in Utrecht en kansen voor nieuwe bedrijvigheid.
Als er één ondernemer is die weet hoe je het beste met risico’s om kan gaan is het wel berg- en skigids Jelle Staleman, die al jaren vanuit hartje Pijlsweerd zijn eigen reisbureau runt. Ruim tien jaar geleden beklom hij zelfs de K2, de op één na hoogste berg ter wereld en met het einddoel in zicht besloot hij uit veiligheidsoverwegingen om te keren. Nog altijd trotseert hij vier maanden per jaar met zijn klanten over de hele wereld de wetten van de zwaartekracht. En hij deelt zijn ervaring met andere ondernemers, die net als hij vaak voor lastige keuzes staan.
Wanneer Ursula Denekamp haar voordeur opent, staat ook Jack al nieuwsgierig in de gang. Deze zestienjarige Britse halflanghaar is niet alleen de naamgever van haar professionele trimsalon, hij is ook ‘the king’ in huis, vertelt ze. ‘Want katten hebben allemaal hun eigen karaktertje’.
Het was haar eigen moeder die Eva Boot tien jaar geleden al op de bbb health boutique wees, een kleinschalige sportschool voor vrouwen. Ze ging mee en raakte enthousiast. Later ging Eva gezondheidswetenschappen studeren en klopte opnieuw aan bij de sportschool op de hoek van de Oudenoord en de Kaatstraat. Ze werd er aangenomen als health coach en vanaf deze maand is ze zelfs manager. En haar moeder? ‘Die sport hier nog steeds. Dat vinden we heel gezellig,’ lacht Eva.
Ondernemende idealisten: zo zou je de medewerkers van LiveBuild het beste kunnen omschrijven. Deze Utrechts/Kameroense stichting zet zich namelijk niet alleen in voor zelfstandige waterprojecten in Kameroen, maar importeert inmiddels ook de koffie en cacao die met dit water is verbouwd.
Het duurde even, maar de transformatie van de Kaatstraat bereikt binnenkort een eindfase. Luxe appartementen, kleinschalige dienstverlening en horeca brengen straks nieuw leven in deze straat. ‘Elke verandering zou hier al een verbetering zijn geweest, maar wij wilden de straat ook op ooghoogte tot leven brengen,’ vertelt gebiedsmanager Kim de Leeuw.
Met haar boek ‘Waanwijze lasterbende’ geeft de Utrechtse historicus Geertje Dekkers een uniek kijkje in het ontstaan van de wetenschap, waarbij opvliegende karakters en stevige ruzies een belangrijke rol speelden. Het schrijven was haar stille wens, het promoten een lastige hobbel.
Wie door de Nederlandse steden loopt, ziet overal hippe koffietentjes en trendy espressobars maar op het gebied van thee gebeurt er weinig. En dat is eigenlijk heel gek, want ons land heeft een rijke theegeschiedenis.
Een doorn in het oog van Eric Mahob, die met zijn onderneming Camellia Discovery thee terug wil brengen in het Nederlandse straatbeeld. Te beginnen in Utrecht.
Je kent inmiddels airbnb wel – maar er is nu ook ‘carebnb’: een logeeradres bedoeld voor mensen die even niet zelfstandig thuis kunnen zijn en lichte zorg nodig hebben, bijvoorbeeld na een operatie of in een situatie waarin een mantelzorger even niet beschikbaar is.
Met dank aan het Ondernemersfonds Utrecht is ook deze wens werkelijkheid geworden: met trots en enthousiasme presenteren we vanaf nu Utrechtse Zaken ook online. Met het mooiste uit het magazine plus steeds weer nieuwe verhalen over dit buurtje vol bedrijvigheid. Utrechtse Zaken: altijd in de buurt!
Muzikant en producer Eva van Manen (28) laat komend voorjaar jongeren uit Ondiep hun eigen liedjes ten gehore brengen. Zodat ze elkaar écht leren kennen.
Iedere laatste donderdag van de maand vindt bij Meneer Peer het beLEEF! Café over ouderschap en opvoeding plaats. Kindercoach en initiatiefneemster Judy Setz vertelt meer over dit laagdrempelige wijkinitiatief.
Vanaf zijn vierde ging hij al op fietsvakantie. ’Eerst in de bolderkar, later op mijn eigen fietsje.’
Terwijl Utrecht in de late Middeleeuwen een serieuze handelsstad wordt, ontstaat aan de noordkant een nederzetting van industriëlen die hun eigen regels maken. Tot ergernis van het stadsbestuur.
Meer groen in Oudenoord en Pijlsweerd? Of een leuke netwerkborrel? Het Ondernemersfonds Utrecht kan het mogelijk maken. Met fondsmanager Alan Grommers maken we een wandeling door de wijk en staan we stil bij de kansen die de wijk biedt, en wat er nog beter kan.
Pijlsweerd tintelt van de creativiteit. Neem nou Pascal Bier en Arno de Jong uit de Otterstraat. Samen runnen ze een ‘full service bureau voor visuele communicatie’: PAAR, een samensmelting van de eerste lettergrepen van hun voornamen. En niet alleen dat, ook buiten werktijd vormen de twee een paar.
Op een mooie zomerdag ligt een prachtig pontje aan de singelkade, ter hoogte van de Amsterdamsestraatweg, klaar voor vertrek. Een handvol mijmerende buurtbewoners en nieuwsgierige toeristen wandelt deze ‘overhaal’ op.
Elke ondernemer, groot of klein, kan iets doen om de verspilling van grondstoffen terug te dringen, bijvoorbeeld herbruikbare kantoormeubelen of een eerlijke telefoon aanschaffen. Of zelf nieuwe circulaire businessmodellen ontwikkelen. De circulaire economie biedt volop kansen, aldus Michel Schuurman van MVO Nederland.
Met de 480 woningen van Zijdebalen in aanbouw, wint het groen van het Noordse Park en de aangrenzende speeltuin aan betekenis. Maar hoe krijgen we de buurt meer naar buiten in hun vrije tijd? Speeltuinmakers Saskia Ottenhoff en Marijke Orthel zochten het uit.
‘Your dreams merge here’. De neonletters op de voorgevel van het oude schoolgebouw aan de Boorstraat maken je nieuwsgierig. In Het Huis Utrecht smelten veel dromen samen: van theatermakers, creatieve professionals én buurtbewoners.
Jesper Mur (27) heeft een bouwkundig adviesbureau dat zich voornamelijk richt op particuliere huizenbezitters. Je kunt bij Jesper terecht voor bouwkundige vragen, verbouwplannen en keuringen.
Aan de kruising van de Amsterdamsestraatweg met de Weerdsingel zit rose&vanilla. Vanaf deze locatie levert Daphne Giesberger wekelijks 2.400 cakejes en 50 taarten aan winkels door het hele land.
Naast de Albert Heijn op de Oudenoord zit sinds vorig jaar een opvallende verschijning. Stap onder de grote verlichtte letters het pand binnen en je komt in een sfeervolle winkel voor de beste wijnen, whisky’s, bieren en andere dranken.
Ingrid Maaijwee (36) heeft als restauratiearchitect en bouwhistoricus een grote voorliefde voor oude gebouwen. Ze wordt niet blij van het werken in een nieuw kantoorgebouw op een industrieterrein. Gelukkig zit ze goed op de Klompenfabriek, waar het wel lijkt alsof de klandizie haar komt aanwaaien.
Op de hoek van de Weerdsingel WZ en de Amsterdamsestraatweg vind je O-café, met een pleintje voor de deur en een gezellig terras met uitzicht over het water van de nieuwe Weerdsingel.
Hans Brouwer (47) is geen standaard ondernemer. Als een van de initiatiefnemers van Diamantweg Boeddhisme Utrecht is hij nauwelijks met financiën bezig. Laat staan met de winst. ‘Abonnementen, strippenkaarten, lidmaatschappen: daar doen we niet aan. Iedereen is welkom tijdens de meditaties en betaalt contributie naar draagkracht.’
Feike ter Wal (27) begon ooit als vrijwilliger achter de bar bij EKKO en heeft inmiddels een betaalde baan als vrijwilligerscoördinator. Een traject dat niet uitzonderlijk is bij het podium voor concert en dance aan de Bemuurde Weerd.
Gewapend met naaimachine en strijkijzer is Thijs Kremers (27) dagelijks op De Klompenfabriek te vinden. Daar zet hij nu nog zijn eigen tassen in elkaar, maar door het internationale succes hoopt hij in een paar jaar uit te groeien tot een grote ontwerpstudio.
Bernard de Ronde (25) is niet zomaar webdeveloper. Hij is ook een fanatiek fan van markten en lanceerde daarom uwmarktspecialist.nl.
Uitgebreid psychologisch onderzoek wijst uit dat we op basis van emotie en intuïtie keuzes maken. Pas daarna rationaliseren we onze keuze en zo krijgen we een goed gevoel. Dit proces is al enige decennia bekend en wordt nu omarmd door marketeers en bedrijfsdeskundigen. Een van hun fraaiste methodes heet Customer Journey of Klantreis.
Aan de Weerdsingel Westzijde vind je een van de meest markante bedrijfsverzamelgebouwen van de stad: De Klompenfabriek. Ooit, begin vorige eeuw, zat in het pand een heuse klompenhandel.
Achter de deuren van Servaas - Hair, Beauty, Cityspa – bevindt zich een wereld van ontspanning en verzorging. Het rumoer van de drukke Oudenoord en de drilboren van de Zijdebalen maken plaats voor rijke geuren, relaxte muziek en “de lekkerste koffie van Utrecht”.
In poppodium EKKO krijgen vele talenten de ruimte om zich te ontwikkelen. Niet alleen aanstormende (inter)nationale acts, ook regionaal talent en interessante danceconcepten krijgen de kans om door te groeien naar de grotere podia.
Lekker biologisch, vegetarisch of veganistisch eten, waar je maar wilt. Bijvoorbeeld vanuit jouw eigen keuken bereid of vers bezorgd aan huis of op kantoor.
Wist je het al? Dankzij internet ben je de uitgever van jouw hoogsteigen superleuke bedrijfsinformatie.
Toe aan ontspanning? Of op zoek naar een massage die je klachten kan verminderen? Aan de Bemuurde Weerd, vlakbij de Weerdsluis, vind je Losjes massage Utrecht.
De Italiaanse Elisabetta Lazzaro is sinds eind 2015 lector creatieve economie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Uit haar onderzoek blijkt dat netwerken essentieel zijn voor creatieve ondernemers. Zelf staat Lazzaro ook te popelen om in contact te komen met Utrechtse talenten.
Aan de rand van Pijlsweerd, aan de Westerdijk, is JINC Utrecht gevestigd. Een netwerkorganisatie die jongeren uit de wijken Kanaleneiland, Overvecht, Zuilen en Ondiep samen met lokale bedrijven op weg helpt op de arbeidsmarkt.
Grafisch ontwerper Joost van Vredendaal (27) maakt identiteiten voor print, online en digitale producties, maar ook tatoeages en gouden juwelen. Zijn werkwijze: niet alles vastleggen, maar ruimte behouden om een concept of product zich te laten ontwikkelen. Dat kan je uiteindelijk meer opleveren.
Al sinds de middeleeuwen is het huidige Pijlsweerd aantrekkelijk voor bedrijven. Een van de ondernemingen was zo innovatief dat een spion van de Russische tsaar er kwam speuren naar geheimen.
Tim de Hullu is journalist en biograaf. Op zijn werkplek in Het Huis schrijft hij
levensverhalen, werkt hij interviews uit en geeft hij workshops. ‘Als je inspiratie zoekt, wil je toch niet in een saai kantoorpand zitten?’
Bij CycleWorks Utrecht, ‘the coolest bikeshop in Utrecht’, kun je terecht voor reparatie en onderhoud van stoere fietsen zoals racefietsen, mtb’s, fixies en hybrides. Je vindt er tweewielers van de betere merken, zoals Surly, Kona en Genesis.
Een kleurrijk Perzisch tapijt fleurt elk interieur op. Of kies je juist voor een klassiek sereen tapijt? Vanuit de Bemuurde Weerd runnen Jessie & Reza hun online galerie voor Perzische tapijten.
Zin in een krachttraining of toe aan lekker bewegen? Sinds 2013 kun je op de Westerdijk terecht bij sportschool Fit for Free.
In het speeltuingebouw zetten tante Ollie en haar zus Dini hapjes op tafel. Beiden zijn al jaren vrijwilliger bij speeltuin Noordse Park. De speeltuin en het park bieden de buurt volop mogelijkheden om er samen invulling aan te geven.
Twee ondernemende scholieren, Arjan en Martijn Dresmé, hebben tien jaar geleden DressMe Clothing opgericht vanuit hun zolderkamer. Dat is nu uitgegroeid tot een onderneming met twee vestigingen; in Nijmegen en Utrecht. Dressme Clothing levert bedrukte kleding aan met name studenten- en sportverenigingen.
Emiel Elgersma (32) maakt videoverhalen voor maatschappelijke organisaties. Met zijn werk wil hij verhalen vertellen die er toe doen en die mensen raken. ‘Ik wil de veerkracht van mensen laten zien.’
Je vindt Utrechtse Zaken niet alleen online, maar ook als magazine. Blader door deze speciale editie, vol met lekkere restaurants uit de buurt!