Ondernemersverhalen pijlsweerd - oudenoord
Verhalen overzicht

Café - bakker

Rose & vanilla: glutenvrij genieten

Aan de kruising van de Amsterdamsestraatweg met de Weerdsingel zit rose&vanilla. Vanaf deze locatie levert Daphne Giesberger wekelijks 2.400 cakejes en 50 taarten aan winkels door het hele land. Alles wat het pand verlaat is gluten- en lactosevrij en biologisch en dat maakt dit Utrechtse bakkerijtje uniek in Nederland.

Datum: Jaargang 01 | Nummer 01
Tekst: Lotte de Wit
Beeld: Nadine van den Berg

 
Delen
Rose & Vanilla

‘Niks leukers dan een tafel vol met taarten’

Daphne (46) maakt vandaag kokos-citroentaarten. Met een spatel drukt ze het deeg voor de bodem in de taartvormen. De omgang met hygiëne doet denken aan de voorbereiding op een operatie. Daphne: ‘Voordat we gaan bakken, zetten we een haarnetje op, wassen we onze handen, kleden ons om en wassen onze handen opnieuw. Een spoor van een broodje dat we gegeten hebben is genoeg om gluten in onze producten te krijgen. Dat willen we voorkomen; onze klanten vertrouwen erop dat ze hier honderd procent glutenvrij eten.’
 
Daphne’s classics
De oven piept; een lading cakejes is klaar. Het zijn Daphne’s classics, de cakejes waarmee het ooit begon. ‘Mijn eerste kind was allergisch voor koemelk, de tweede voor koe- en geitenmelk, de derde ook nog eens voor gluten. Ik bakte graag. Niks leukers dan een tafel vol met taarten. Toen mijn jongste 1 werd – nu zes jaar geleden – ging ik op zoek naar iets zonder gluten. Dat bleek een uitdaging. Van het ‘taartje’ dat ik kocht, at ze wat muizenhapjes maar ze vond er weinig aan. Het grote experimenteren begon. Al gauw maakte ik zoetigheid dat glutenvrij én lekker was. Daar wilde ik iets mee doen.’
Daphne stapte met haar baksels naar de Bakkerswinkel aan de Wittevrouwenstraat. Het werd haar eerste verkooppunt. Meer winkels volgden: de Coffee Company, Estafette, Anne&Max, delicatessenzaak Peek & van Beurden. ‘Ik stond intussen dag en nacht te bakken en wilde de certificaten halen waarmee ik kon laten zien dat ik glutenvrij en biologisch produceerde. Daarvoor moest ik op zoek naar een plek waar ik volgens de normen kon werken.’ Drie jaar geleden kwam Daphne op de Amsterdamsestraatweg terecht en sleepte ze de certificaten in de wacht. Sinds een jaar is rose&vanilla naast bakkerij een paar dagen per week ook horecagelegenheid met taart en thee.
 
Tijdrovende zoektocht
Daphne’s team bestaat uit een tweede bakker en twee bakkersassistenten. Samen leveren ze aan ongeveer zestig verkooppunten door heel Nederland. In Utrecht per fiets, daarbuiten met de auto. ‘Ik zou mijn huidige assortiment graag verder uitbreiden maar een nieuw product ontwikkelen kost veel tijd,’ legt Daphne uit. ‘De zoektocht naar ingrediënten die glutenvrij, lactosevrij en biologisch zijn is tijdrovend en alles moet getest worden.’
Daphne heeft het naar haar zin in Pijlsweerd. ‘De wijk is levendig en divers. Er wordt veel georganiseerd voor ondernemers maar ik heb daar nu geen tijd voor.’ Op weg van huis naar bakkerij fietst ze altijd onder de Dom door. ‘Als ze dit vroeger konden bouwen, kan ik ook doorzetten, denk ik dan, als ik lange dagen maak en mijn kinderen nauwelijks zie. Waar ik het voor doe? Voor iedereen die niet gewend is te kunnen kiezen uit meerdere lekkere dingen. Hen blij maken is gaaf.’

Daphne Giesberger

Rose & Vanilla

Utrechtse Zaken is tot stand gekomen met financiƫle ondersteuning van het Ondernemersfonds Utrecht