Ingrid Maaijwee (36) heeft als restauratiearchitect en bouwhistoricus een grote voorliefde voor oude gebouwen. Ze wordt niet blij van het werken in een nieuw kantoorgebouw op een industrieterrein. Gelukkig zit ze goed op de Klompenfabriek, waar het wel lijkt alsof de klandizie haar komt aanwaaien.
Datum: Jaargang 01 | Nummer 02
Tekst: Amanda Verdonk
Beeld: Nadine van den Berg
’Ik wil in een oud gebouw werken’
Waarom heb je ervoor gekozen om ondernemer te worden?
Ik heb acht jaar met veel plezier bij een architectenbureau in Utrecht gewerkt, maar na het uit elkaar gaan van de vennoten, ben ik ook mijn eigen weg gegaan. Je eigen keuzes kunnen maken en zelf je tijd indelen is heerlijk. Ik zou nu niet meer terug willen.
Op welke projecten ben je het meest trots?
Momenteel ben ik bezig met de restauratie van tabaksfabriek De Gesloten Steen aan de Oudegracht. Dat is een pand uit 1908 dat wordt omgebouwd tot 26 appartementen en twee winkels. We hebben de gevel in de oude kleurstelling teruggebracht en de geveltop gereconstrueerd. Op basis van oude foto’s en opmetingen van het pand proberen we de oorspronkelijke geveltop zo dicht mogelijk te benaderen. Zulke grote projecten vind ik het leukst, het is dan echt puzzelen hoe je een nieuwe functie het best in een oud gebouw krijgt.
Wat is jouw favoriete plek in Oudenoord/Pijlsweerd?
Dat is waar de Oudegracht overgaat in de Bemuurde Weerd, want daar gaat de binnenstad over in een ander ‘binnenstadje’ met eigen stadsmuurtjes. Hier was veel zware (en vervuilende) industrie gevestigd. Vlakbij het Nijntje-pleintje stond de Stadspoort, dus hier ligt het begin van het oude Utrecht. Ik bekijk plekken altijd door die historische bril.
Waarom koos je voor een werkplek in de Klompenfabriek?’
Ik wil in een oud gebouw werken. Ik heb ooit stage gelopen in een nieuw kantoorgebouw in Den Bosch, waar je tijdens de lunch kon wandelen over het troosteloze industrieterrein. Ik hou van de levendigheid en afwisseling van de stad. Wat mij zo aanspreekt aan de Klompenfabriek is dat het een beetje losjes is, het gebouw is nooit helemaal af en is niet té netjes. Er werken hier veel mensen met een creatieve inslag, iedereen maakt wel iets wat hij kan laten zien. Of dat nou een website of een gebouw is. En je hebt hier toch een soort van collega’s met wie je even kunt overleggen, omdat je als ondernemer vaak tegen dezelfde dingen aanloopt. Thuis werken is niks voor mij, ik ging op een gegeven moment tegen de poezen praten.
Heeft het werken in de Klompenfabriek je iets concreets opgeleverd?
Ik heb samengewerkt met bouwkundig adviseur Jesper Mur aan een boerderij die gerestaureerd moest worden. En, stom toevallig, liep er een tijdje terug iemand langs die een bouwhistoricus zocht. Hij zag mijn naambordje bij de poort en belde op goed geluk aan. Dat heeft geleid tot een leuke opdracht: een bouwhistorisch onderzoek voor een pand aan de Nieuwegracht.