Ondernemersverhalen pijlsweerd - oudenoord
Verhalen overzicht

Café Wout

Niet alleen voor LOU Oudenoord, maar voor de hele buurt

In tijdelijke creatieve broedplaats LOU aan de Oudenoord huist sinds begin dit jaar café Wout. Inmiddels een paar maanden open voor afhaal, maar vanaf 14 mei gaat het eindelijk écht gebeuren: het terras gaat open. ‘Niet alleen voor de huurders en gebruikers van het gebouw, we willen er zijn voor de hele buurt’, aldus uitbater en chefkok Naresh Ramdjas.

Datum: 12-05-2021
Tekst: Mirjam Bedaf
Beeld: Nadine van den Berg

 
Delen

‘Van bij mensen thuis koken tot een thuisrestaurant en high-end catering’

Wie eerder al bij Karibu op bezoek kwam, ziet misschien niet direct verschil. Maar als je de industriële omgeving rustig op je laat inwerken, zie je wel degelijk dat de ruimte met haar grote raampartijen en hoge plafond op de begane grond van bedrijfsverzamelgebouw LOU – wat staat voor Leegstand Oplossers Utrecht – een subtiele metamorfose heeft ondergaan. Aan de muren prijkt kunst van huurders, er staat volop groen en industriële lampen zweven aan van muur tot muur gespannen kabels.
 
In oktober 2020 kwam de culinaire plek in LOU vrij, nadat Karibu verhuisde naar bedrijfsverzamelgebouw Hooghiemstra nabij het Griftpark. Naresh Ramdjas zou in eerste instantie een horecazaak starten in Buro LOU, het broertje van LOU Oudenoord in het voormalige politiebureau aan de Leyensweg in Bilthoven. ‘Ik woon en werk al vanaf het begin in LOU aan de Oudenoord. Dus toen deze plek vrijkwam, hoefde ik niet lang na te denken. De naam ‘café Wout’ is overigens wel geïnspireerd op mijn eerdere plan, dat leek me wel grappig voor een horecazaak in een politiebureau.’
 
Ramdjas is niet alleen kok maar ook designer. Hij studeerde af aan de Design Academy in Eindhoven, op – hoe kan het ook anders – een restaurantconcept. ‘Ik vond koken toen al veel leuker’, vertelt hij. In 2011 startte hij een cateringbedrijf. ‘Van bij mensen thuis koken tot een thuisrestaurant en high-end catering. Ook startte ik hier en daar pop-uprestaurants, onder andere tijdens de Dutch Design Week, een mooie link tussen design en eten.’

Mensen samenbrengen
Nadat hij in 2015 deelnam aan het televisieprogramma Masterchef en derde werd, kwamen er meer cateringklussen. ‘Ik hou ontzettend van koken, maar mensen samenbrengen deed ik nog veel liever en dat gevoel kreeg ik niet bij catering.’ Hij ging daarom op zoek naar een plek waar mensen vaker samen konden komen. ‘Een soort huiskamer waar mensen lekker kunnen eten’, aldus Ramdjas. ‘En die vond ik in LOU, ik ken het pand op mijn duimpje. Het leek me fantastisch om voordat het volgend jaar stopt en er appartementen komen een tijdelijk restaurant te beginnen.’
 
Hij had echter geen idee dat het zo lang zou duren voordat ze vanwege de coronamaatregelen open zouden mogen. Vanaf oktober vorig jaar verbouwde hij samen met zijn vriendin Noralie – met wie hij samen de zaak runt – de ruimte, met het idee dat ze in januari open zouden gaan. ‘Dat bleek helaas anders te lopen, we rekenden eigenlijk nergens meer op. En dat is niet pessimistisch bedoeld, door zo te denken kan het alleen maar meevallen.’
 
Ramdjas houdt van de natuur en de mediterrane keuken en dat zie je terug in zijn gerechten. Varkensvlees komt van biologische varkenshouder PigMe (Buitengewone Varkens) uit Bilthoven, noten van de Notenfabriek aan de Nieuwekade, en natuurwijnen van wijnleverancier Vleck aan de Blauwkapelseweg. ‘Wel probeer ik hier pragmatisch mee om te gaan, en het praktische met het theoretische te verenigen. Smaak staat altijd voorop. Ik kook zo veel mogelijk met lokale producten, maar ik gebruik bijvoorbeeld wel olijfolie en truffels.’

  
 
En lag de nadruk bij voorganger Karibu vooral op ontbijt en lunch, bij Wout is dat lunch en diner. ‘Als het terras open is, serveren we van 12 tot 16 uur een viergangenlunch met bijvoorbeeld huisgemaakte ravioli en van 16 tot 18 uur hebben we een borrelkaart’, vertelt hij enthousiast. ‘Vervolgens kun je alle gerechten nog afhalen tot 19.30.’
 
Nadat de overheid groen licht heeft gegeven, zijn Ramdjas en zijn team hard aan de slag gegaan om het terras in de binnentuin op te knappen. Voorlopig zijn ze open van vrijdag tot en met zondag, net als ze de afgelopen maanden waren voor afhaalmaaltijden. ‘We deden ook mee met de Tasty Walk. Deelnemers waren dan vaak blij verrast. Veel mensen gaven aan dat ze ons nog niet kenden. En dat vinden we zo zonde, want we willen er zijn voor iedereen, voor heel Pijlsweerd en Oudenoord.’
 
Het terras van café Wout – in bedrijfsverzamelgebouw LOU aan de Oudenoord 330 – is vanaf 14 mei op vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.00 open voor lunch en borrel. Tot 19.30 kun je alle gerechten ook afhalen.

wout.online

 

 

 

 

 

 

Utrechtse Zaken is tot stand gekomen met financiële ondersteuning van het Ondernemersfonds Utrecht