Ondernemersverhalen pijlsweerd - oudenoord
Verhalen overzicht

De tassen van Thijs Kremers

Ontwerper onder de schoorsteen

Gewapend met naaimachine en strijkijzer is Thijs Kremers (27) dagelijks op De Klompenfabriek te vinden. Daar zet hij nu nog zijn eigen tassen in elkaar, maar door het internationale succes hoopt hij in een paar jaar uit te groeien tot een grote ontwerpstudio.

Datum: Jaargang 01 | Nummer 02
Tekst: Amanda Verdonk
Beeld: Nadine van den Berg

 
Delen
Beeld titel verhaal

‘Simplisme is nodig om complexe dingen te kunnen maken’

Waarom heb je ervoor gekozen eigen ondernemer te worden?
Voor een baas werken was voor mij geen optie. Ik heb zelf heel veel ideeën waarvan ik denk dat de wereld ze kan gebruiken. Als ondernemer ben ik betrokken geweest bij een eigen kledingmerk, Groene Bouwhekken (waar plantjes aan hangen, te vinden bij de Jaarbeurskant van het station, red.) en een nieuw eigenwijs vouwfietsmerk. In de zomer van 2015 ben ik zelf tassen gaan maken, dat werd heel positief ontvangen door vrienden. Dertig vrienden verder dacht ik: laat ik er eens een collectie van maken. Een maand nadat ik de website had gemaakt lagen ze al in een winkel in Engeland. Zij benaderden mij zelf, wat natuurlijk enorm gaaf is. Ook kreeg ik veel aanvragen om voor andere merken te ontwerpen, zoals een hangmat cq tas voor een startup. En een winkel uit Zurich vroeg of ik ook kleding maak. Toen dacht ik, à la Pipi Langkous: nooit gedaan, dus ik kan het vast wel. 

Wat maakt jouw producten uniek?
Ik denk mijn zeer minimalistische, simplistische stijl. Mijn grote voorbeeld is de ontwerper Dieter Rams, die voor het Duitse elektronicabedrijf Braun werkte. Ook Apple is door hem geïnspireerd. Hij zei: ‘Simplisme is nodig om complexe dingen te kunnen maken.’ Het is eigenlijk heel moeilijk om iets simplistisch te maken. Mijn tassen zien er eenvoudig uit, maar bieden wel heel veel mogelijkheden. Ze zijn gemaakt van waterdichte stof, hebben een voorvak, een laptopvak en een roltop. Tijdens het ontwerp had ik de functionaliteiten van een outdoortas in gedachten, met allemaal straps en in felle kleuren. Maar in de stad heb je dat niet nodig en die felle kleuren wil ik al helemaal niet. Alleen simpel zwart, om mee te beginnen.

Het klinkt alsof je als een komeet gaat. Wat verwacht je over vijf jaar; liggen jouw spullen dan bij de H&M?
Nee, ik zou graag een exclusief merk willen worden en blijven. Het lijkt me heel leuk om nog meer verschillende producten te maken, zoals meubels of een circulaire tas. Ik zou mijn eigen collectie willen uitbreiden, maar het ontwerpwerk voor anderen vind ik ook leuk. Misschien wil ik daarvoor wel een grotere ontwerpstudio met personeel, dat lijkt me heel gaaf. 

Waarom koos je voor een werkplek in De Klompenfabriek?
Ik fiets elke dag langs de Weerdsingel. Samen met een vriend hebben we hier een keer aangebeld. Op andere werkplekken kon ik mijn naaimachine moeilijk kwijt, maar eigenaar Luuc Visch zei tegen me: daar vinden we wel een oplossing voor. De persoonlijkheid van Luuc heeft ons ook over de streep getrokken: hij heeft dit concept zelf opgezet en is er heel erg bij betrokken. Het is geen anonieme organisatie. En dat merk je ook aan de sfeer hier. Qua locatie is De Klompenfabriek ook perfect, dichtbij het centrum, maar ook bij de Weerdsluis; een van de mooiste plekjes van Utrecht. Ik fiets ’s ochtends altijd een klein stukje om zodat ik over het sluisje kan fietsen.

Ontwerp Thijs Kremers

Ontwerp Thijs Kremers

Ontwerp Thijs Kremers

Utrechtse Zaken is tot stand gekomen met financiƫle ondersteuning van het Ondernemersfonds Utrecht