Ondernemersverhalen pijlsweerd - oudenoord
Verhalen overzicht

Het huis

Huis voor theatertalent en meer

‘Your dreams merge here’. De neonletters op de voorgevel van het oude schoolgebouw aan de Boorstraat maken je nieuwsgierig. In Het Huis Utrecht smelten veel dromen samen: van theatermakers, creatieve professionals én buurtbewoners.

Datum: Jaargang 01 | Nummer 01
Tekst: Tim de Hullu
Beeld: Anna van Kooij | Cheeseworks | Maarten Zeehandelaar

 
Delen
Huis voor theatertalent en meer

‘Dit gebouw omarmt je’

Ook zonder de letters valt de voorgevel op. Pal op de hoek van de Boorstraat en Spijkerstraat in de 1steDaalsebuurt vormt hij een brede entree. Een kleine eeuw lang gingen hier schoolkinderen naar binnen. Totdat productiehuis Huis aan de Werf, organisator van Festival aan de Werf, het pand in 1992 betrok en het een domein werd van de theaterwereld. Sinds vier jaar is de publieke functie van de plek weer helemaal terug. In 2012 werd het productiehuis losgekoppeld van het festival en ontstond de basis van wat nu Het Huis Utrecht is: een broedplaats voor theatertalent en een plek waar kunst en maatschappij samenkomen.
De deuren staan vijf dagen per week open voor iedereen. ‘Vraag niet waarom, maar dit pand omarmt je’, weet Cobie de Vos, directeur van Het Huis Utrecht. Het licht, de brede trap, de hoge plafonds; het gebouw ademt historie en creativiteit. Wie met lekker weer komt, boft helemaal; dan is het goed vertoeven in de mooie binnentuin. Het is niet verwonderlijk dat jonge theatermakers hier geïnspireerd raken. In Het Huis krijgen zij coaching en begeleiding om nieuwe stappen te zetten.
 
Schoonheid van de buurt
Theatermakers zijn de hoofddoelgroep van Het Huis, maar de kunstenorganisatie is er voor vele anderen. Dikwijls is Het Huis het decor van vergaderingen of conferenties van uiteenlopende organisaties. Bovenin het pand huren creatieve professionals een eigen bureau en beneden werken zzp’ers onder het genot van een kop koffie. ‘De sfeer is ongedwongen. Door alle verschillen ontstaat hier een hele leuke dynamiek van mensen die elkaar inspireren’, ziet De Vos, die met haar organisatie ook bewust buiten het gebouw van alles onderneemt. ‘Kunstenaars kunnen de schoonheid van een buurt zichtbaar maken.’ Een voorbeeld is de première van de korte speelfilm Hoe het zou kunnen zijn, doe vorig najaar werd vertoond in Het Huis. Kunstenaars, buurtbewoners en belangstellenden keken in de grote theaterzaal naar een film over de Amsterdamsestraatweg waar honderd buurtbewoners aan hebben meegewerkt. Het was het eindproduct van kunstenaar Matthijs Bosman. Het Huis had hem gevraagd om een kunstwerk te maken en zich daarbij te laten verrassen door de straat. Een ander initiatief van Het Huis is een metamorfose van het spoorviaduct aan de Straatweg, door velen gezien als een lelijke betonmuur. Begin 2018 moet die veranderen in een inspirerende kunstpoort. ‘Als de Straatweg mooier wordt, zullen er meer mensen verblijven’, zegt De Vos.
De komende jaren wil Het Huis zich nog meer laten zien in de buurt, die verandert door de komst van de nieuwe wijk Wisselspoor en de herinrichting van de Amsterdamsestraatweg. Het Huis denkt mee over de ontwikkeling en wil door een sterkere horecafunctie een spil in de wijk worden. De Vos: ‘In vier jaar tijd is onze bekendheid enorm vergroot. Nu willen we verder. We willen dat mensen trots zijn dat ze in de buurt van Het Huis wonen.’

Het Huis Utrecht is op doordeweekse dagen geopend van 9.00 tot 17.00. Regelmatig zijn er voorstellingen en debatavonden. Benieuwd naar de programmering van Het Huis? Hethuisutrecht.nl.  
Utrechtse Zaken is tot stand gekomen met financiƫle ondersteuning van het Ondernemersfonds Utrecht