Een Mysore masala dosa of een bhindi do payaz? Aan de Utrechtse Kaatstraat kan je vanaf nu proeven van authentieke gerechten uit met name de Zuid-Indiase keuken, maar ook Noord-Indiase curries en andere Oosterse gerechten kleuren de kaart van het nieuwe vegetarische restaurant Krishna Vilas.
Datum: 08-10-2019
Tekst: Peter Bronsgeest
Beeld: Nadine van den Berg
‘Er is geen universiteit voor de Indiase keuken. Dat heb je in je of dat heb je niet…’
Vegetarisch is in, vegan is hot. Dat weet ook Kris Ramamurthy die de unieke vegetarische keuken van Zuid-India als eerste naar Nederland bracht. Krishna Vilas is zijn merk en een door hem ontwikkeld concept dat staat voor ‘het huis van Krishna’ – vernoemd naar één van de meest aanbeden goden in het hindoeïsme én met een knipoog naar zijn eigen naam. En het is precies dat thuisgevoel dat hij de gasten wil geven als zij één van ’zijn’ restaurants binnen stappen. Den Haag had vorig jaar de primeur, nu volgt Utrecht – met ruimte voor maar liefst 130 gasten.
Echte specialisten
‘Net als Kris groeide ik op in het zuiden van India’, vertelt Kavitha Saravanan. Als franchisenemer is zij mede-eigenaar van dit nieuwe restaurant op de hoek van de Kaatstraat en de Oudenoord, waar zij vanaf nu de dagelijkse leiding heeft. ‘Ik ken de traditionele keuken uit dit gebied al sinds mijn kindertijd’, vertelt ze. ‘Ik ben er letterlijk groot mee geworden. Datzelfde geldt voor de vijf ‘Indian speciality chefs’ die hier werken. Ze zijn speciaal overgekomen uit India om hier – voor het oog van de gasten – de lekkerste gerechten te bereiden. Elk met een eigen specialiteit en heel veel ervaring. Zo maakt één van hen hier als eerste in Utrecht de dosa, een Zuid-Indiase delicatesse van rijst en zwarte linzen, die lijkt op een pannenkoek. Hij is de expert op dit gebied. En ook voor ieder ander gerecht geldt dat het wordt bereid door een echte specialist.’
Geuren en smaken
Het restaurant serveert 100 % vegetarische gerechten, vaak ook met een vegan variant. ‘Daar is steeds meer vraag naar’, weet Kris. ‘En waar je hier vaak je best moet doen om als vegetariër een geschikt restaurant te vinden, is het in India precies andersom. Daar eet de helft van de bevolking geen vlees en kan je dus overal terecht. De keuze uit vegetarische en veganmaaltijden is er enorm.’ Kavitha: ‘Die overvloed aan geuren en smaken brengen we nu naar Utrecht. We serveren hier gerechten uit de gebalanceerde keuken van Zuid-India, de lekkerste curries uit Noord-India en ook de Indo-Chinese keuken vind je bij ons op de kaart.’
Authentieke belevenis
Bij Krishna Vilas uiteraard geen gerechten uit de koeling of vriezer. ‘Net als in India, waar ze van de opbrengst van het land leven, werken we hier uitsluitend met dagverse ingrediënten’, legt Kris uit. ‘Dat past ook helemaal bij onze missie: we willen onze gasten de meest gezonde, duurzame en vegetarische maaltijden serveren. Een authentieke Indiase belevenis dus.’
Voldoening
Voor Kavitha is dit restaurant een unieke kans. ‘Ik heb zestien jaar ervaring in sales marketing’, vertelt ze. ‘Eerst in India, later in Nederland. Ik kreeg al die tijd een goed salaris, maar het heeft me nooit echt de voldoening gegeven die ik zocht. Samen met mijn man wachtte ik op een geschikt moment om mijn hart te kunnen volgen. En toen kwam dit op mijn pad. Vanuit mijn ervaring weet ik hoe ik een bedrijf op moet zetten en hoe je er een succes van kan maken. In de vestiging in Den Haag leerde ik afgelopen jaar on job de hele bedrijfsvoering kennen, tot en met de afwas aan toe. Maar misschien is wel het allerbelangrijkste dat ik als kind in India ben grootgebracht met de gerechten die hier nu op de kaart staan. Ik ken de exacte smaken, ik ken de beste combinaties. Zoals jij weet hoe de frikandel smaakt, ken ik die van de vada’, zegt ze lachend. Kris is het roerend met haar eens: ‘Er is geen universiteit voor de Indiase keuken. Daar kan je iemand geen training voor geven. Dat heb je in je of dat heb je niet.’
Krishna Vilas
Kaatstraat 1, Utrecht