Ondernemersverhalen pijlsweerd - oudenoord
Verhalen overzicht

Persoonlijke verhalen

Emiel Elgersma vertelt ’t met video

Emiel Elgersma (32) maakt videoverhalen voor maatschappelijke organisaties. Met zijn werk wil hij verhalen vertellen die er toe doen en die mensen raken. ‘Ik wil de veerkracht van mensen laten zien.’

Datum: Jaargang 01 | Nummer 01
Tekst: Amanda Verdonk
Beeld: Nadine van den Berg

 
Delen
Emiel Elgersma

‘Ik wil de veerkracht van mensen laten zien.’

Waarom heb je ervoor gekozen eigen ondernemer te worden?
Vóór mijn studie werkte ik als freelance websitebouwer, maar ik merkte al gauw dat ik graag maatschappelijk betrokken verhalen wil vertellen. Daarom ben ik journalistiek gaan studeren en heb ik het bouwen van websites omgeruild voor video storytelling. Het leuke van ondernemerschap vind ik dat je zelf iets kunt opbouw-
en en mensen kunt helpen. Ook kun je als eigen ondernemer veel meer zelfs beslissingen nemen en kiezen waarin je je wilt specialiseren.  
 
Wat maakt jouw dienst/product uniek?
Ik laat echte mensen aan het woord, en vertel hun persoonlijke verhaal. Dus geen afstandelijke voice-overs. Ik wil mensen in hun kracht zetten. Zo kun je een zwaar verhaal vertellen, bijvoorbeeld over zieke patiënten, waar je als kijker toch een goed gevoel aan over houdt. Ik wil de veerkracht van mensen laten zien, zodat het mensen raakt, ze zich ermee kunnen identificeren en ze blijven kijken. Als ik bijvoorbeeld een verhaal over vluchtelingen vertel, dan gaat het niet over hun vluchtverhaal, maar bijvoorbeeld over die ambities die een vluchteling heeft, en wat hij wil bereiken in zijn nieuwe thuisland.
 
Wat wil je over vijf jaar bereikt hebben?
Ik hoop dat ik dan nog meer mooie verhalen heb verteld, interessante mensen heb gesproken, mooie dingen gezien en mensen heb ontroerd. Ongetwijfeld zal ik dan ook nieuwe technieken toepassen, zoals Virtual Reality of 360-graden-video’s. Maar die techniek is niet zo belangrijk, de basis blijft visuele verhalen vertellen.
 
Waarom koos je voor een werkplek in De Klompenfabriek?
Ik was vijf jaar geleden op zoek naar een plek met veel levendigheid en uitwisseling. In De Klompenfabriek is altijd wel iemand aanwezig. Ik vind het leuk dat hier mensen van verschillende leeftijden en disciplines zitten, daar kun je veel van leren. Toen ik er voor het eerst kwam dacht ik: wauw! Ik was onder de indruk van het licht, de ruimte en de sfeer. Ik heb al met veel mensen in De Klompenfabriek samengewerkt, zoals met een videomaker, websitebouwer, componist en vormgever. We voeren gezamenlijk opdrachten uit of huren elkaar in.                  
 
Wat is jouw favoriete plek in Oudenoord - Pijlsweerd?
Toch wel het dakterras van onze eigen Klompenfabriek. In de zomer zitten we daar tijdens de lunch gezellig met elkaar aan een lange picknicktafel te genieten in de zon. Of we drinken er een borrel op warme vrijdagmiddagen.                    
 
Wat is jouw ultieme tip voor ondernemers?
Doe waar je gepassioneerd en enthousiast over bent. Dan is het ook makkelijker om dat stapje extra te zetten om succesvol te worden. Onderschat ook niet dat je naast het maken van je product ook moet kunnen verkopen. Want zonder klanten heb je geen bedrijf. Dat wordt nog wel eens vergeten, zeker in de creatieve beroepen. Bedenk welk probleem jij oplost voor de klant.

Project
Voor een organisatie in de kinderthuiszorg maakte Emiel een video over Jelmer, een jongen van 20 die herstelde van hersentumoren, maar er wel chronische vermoeidheid aan over hield. De film laat zien hoe hij zijn leven weer opbouwt, bijvoorbeeld met studeren, videogames spelen en deelnemen in een jongerenpanel. En zijn grote passie die hij na zijn ziekte heeft ontdekt: operazingen. ‘De film begint met zijn gezang. Daardoor trigger je mensen; dat verwacht je niet van zo’n jonge knul. Na zijn docent was ik de eerste die hem hoorde zingen, dat was heel speciaal.’

www.emielelgersma.nl/jelmer

Utrechtse Zaken is tot stand gekomen met financiƫle ondersteuning van het Ondernemersfonds Utrecht