Ondernemersverhalen pijlsweerd - oudenoord
Verhalen overzicht

Buurt in beweging

Pump up Pijlsweerd

Het plezier van het fietsen overbrengen op kinderen, dat is de droom van Henri van der Vegt en Marius Dona. Beiden zijn fanatieke fietsers en zzp’ers in Pijlsweerd. Afgelopen zomer organiseerden de twee het eerste Bikefestival Noordse Park. Een opstap naar de eerste pumptrack in Utrecht en kansen voor nieuwe bedrijvigheid.

Datum: Nummer 03 | Voorjaar 2019
Tekst: Marijke Orthel
Beeld: Nadine van den Berg

 
Delen
Noordse Park in Utrecht

NIEUWE SENSATIE KAN BUURT BOOST GEVEN

De zon schijnt op de laatste dag van de vakantie. Vlaggen wapperen in het Noordse Park. Vanuit de Engelen van Pijlsweertstraat zie je de fietsers in de verte al heen en weer bewegen over de heuvels van de pumptrack. Dit soort fietsbanen zijn de nieuwe sensatie en ‘de speeltuin van de toekomst.’ Een vastepumptrack is gemaakt van asfalt of beton en bestaat uit een parcours met schuine bochten en heuveltjes. Door de vaart van het dalen, stuif je zo de volgende heuvel op. Op een pumptrackfiets je niet, je pompt.
 
In de rij voor de pumptrack
Voor dit festival zijn verschillende fietsbanen aangelegd, maar de pumptrackis duidelijk het populairst: kinderen staan er voor in de rij. Kleine meisjes hebben nog net een zetje in de rug nodig, maar de grotere kinderen gaan in één beweging over het parcours. Alles wat maar wielen heeft kan worden gebruikt: fietsen, steps, skeelers en skateboards. De kinderen genieten en met de grote helmen en bmx-fietsjes zien ze er stoer uit.
 
De gelukkige stad in beweging
Het Bikefestival is het eerste project van Stichting Happy City Nederland, die Van der Vegt dit voorjaar oprichtte met Marijke Orthel en die inspeelt op de internationale trend om te streven naar minder stress en meer welzijn in de stad. ‘Met dit soort initiatieven brengen wij zo’n ‘gelukkige stad’ letterlijk in beweging,’ legt hij uit. ‘Vanuit direct economisch rendement gedacht, kost investeren in de publieke ruimte geld. In de gelukkige stad levert die investering juist veel op: beweging, positieve energie, ontmoetingen, levendigheid op straat, een gezonde buurt.’
 
Kansen voor ondernemers
‘En daar kunnen ondernemers op inspelen. Bij het Noordse Park wordt met het oog op de mogelijke komst van een pumptrack al een extra grote fietsenschuur voorbereid. Er komt een kleine werkplaats met een fietsenbouwer en een toezichthouder,’ weet Van der Vegt. ‘Goede kans dus dat Pijlsweerd er straks een cool place bij krijgt. Dat biedt mogelijkheden voor nieuwe horeca en andere bedrijvigheid in de buurt. Het Bikefestival was een begin: er kwamen honderden mensen op af en even steeg de buurt boven zichzelf uit.’
 
Suuuuuperleuk
Het bedrijf Velosolutions heeft wereldwijd al meer dan 150 van deze pumptracks aangelegd – maar nog niet in Utrecht. Het Bikefestival Noordse Park was hier een eerste kennismaking, mede mogelijk gemaakt door het Initiatievenfonds. Van der Vegt: ‘De fietsbaan vormde een perfecte verbinding tussen speeltuin, park en stad. De afstand tot de omringende bebouwing was goed.’ Tijd dus voor een vaste pumptrack hier? ‘Als het aan ons ligt wel.’ En daar hebben de kinderen in Pijlsweerd wel oren naar. Eén van hen, voor de camera van OndiepTV: ‘Suuuuuperleuk als die baan hier komt!’.

beeld naast tekst

Enthousiasme bij het publiek en de initiatiefnemers: ’Even steeg de buurt boven zichzelf uit’

 

 

 

 

 

 

 

 

Utrechtse Zaken is tot stand gekomen met financiƫle ondersteuning van het Ondernemersfonds Utrecht