Ondernemersverhalen pijlsweerd - oudenoord
Verhalen overzicht

Samenwerking met sportscholen

Vernieuwing geeft Fysiotherapie Weerdsingel vleugels

In een tijd waarin veel fysiotherapeuten het zwaar hebben, timmert Fysiotherapie Weerdsingel hard aan de weg. Zo zijn ze alle werkdagen ook in de avond open, hebben ze een gratis fysio-check en gingen ze een samenwerking aan met drie Utrechtse sportscholen. ‘En dat heeft niet alleen voordelen voor de patiënt, maar ook voor onszelf,’ vertelt fysiotherapeut en mede-eigenaar Joost van Kessel.

Datum: 12-06-2019
Tekst: Mirjam Bedaf
Beeld: Nadine van den Berg

 
Delen
Joost Kessel

‘Samenwerking met sportscholen goed voor patiënten én praktijk’

Nu zorgverzekeraars steeds meer beknibbelen op fysiotherapie in de aanvullende pakketten, hebben veel praktijken het moeilijk. Dat geldt niet voor Fysiotherapiepraktijk Weerdsingel, als we Joost van Kessel mogen geloven. ‘De tijd van eindeloos patiënten behandelen die eigenlijk geen baat meer hadden bij de behandeling, maar dit soms wel van ons “eisten”, is gelukkig voorbij. Ons doel is mensen van hun klachten af te helpen, en niet behandelen om simpelweg te kunnen declareren.’
 
De patiënt centraal
Wie naar de website van de praktijk gaat, leest daar al snel ‘Bij Fysiotherapie Weerdsingel staat u centraal’. Van Kessel: ‘Absoluut, dat is de reden dat wij bijvoorbeeld in de avonduren geopend zijn. Iedere werkdag. En om dezelfde reden zijn we een paar jaar geleden met de gratis fysio-check gestart. Als iemand een klacht of blessure heeft, kan hij of zij kosteloos een afspraak van maximaal 15 minuten maken. Eén van ons inventariseert de klacht en geeft een indicatie van wat er aan de hand kan zijn en of fysiotherapie daarbij zou kunnen helpen. Als daarna een behandeling wordt gestart, komt de patiënt terecht bij de fysiotherapeut die de klacht het best kan behandelen. Dat hoeft dus niet degene te zijn die de intake deed. We zoeken de persoon die het beste past bij de patiënt en de klachten.’
 
In de sportschool
Een paar jaar geleden startte Fysiotherapie Weerdsingel een samenwerking met sportschool Fit For Free, om de hoek, aan de Oudenoord. ‘Trainen en oefenen spelen een belangrijke rol bij de behandeling en begeleiding van allerlei klachten. Wij zijn gevestigd in een herenhuis aan de Weerdsingel W.Z., boven een huisartsenpraktijk. Hier kunnen we individuele training en groepstraining aan kleine groepen geven, maar een uitgebreide trainingsruimte is hier geen optie’, vertelt Van Kessel. Ze trokken daarom de stoute schoenen aan en tot hun grote vreugde zag Fit For Free Oudenoord een samenwerking wel zitten. YorBody Oudenoord was een feit.
 
‘We hebben in de sportschool een eigen behandelruimte en kunnen daarnaast gebruik maken van alle faciliteiten’, zegt Van Kessel. ‘Een fitnesscentrum is uitermate geschikt voor medische training, sporttraining, sportrevalidatie en orthopedische revalidatie na bijvoorbeeld een operatie. Zo kunnen we nog beter met onze patiënten trainen en werken aan een snel herstel.’ Inmiddels werkt de praktijk ook samen met Basic-Fit aan het Europaplein (YorBody Europaplein) en Fit For Free aan de Beneluxlaan (YorBody Kanaleneiland), de nieuwste en modernste vestiging van Fit For Free in Utrecht.
 
Meer tijd voor behandelen
Met al deze mogelijkheden voor patiënten is de praktijk de afgelopen jaren gegroeid. Niet alleen qua patiënten maar ook qua medewerkers. ‘Doordat we meer mensen behandelen, kunnen onze fysiotherapeuten bovendien vooral doen waar ze goed in zijn. Een fysiotherapeut gespecialiseerd in manuele therapie kan zich hier op richten, omdat een patiënt die “gewone” fysiotherapie nodig heeft naar een algemeen fysiotherapeut kan’, legt Van Kessel uit. Van Kessel zelf studeerde in 2006 af als manueel therapeut en behaalde in 2016 een Master of Science Manuele Therapie. Deze therapie richt zich met name op bewegelijkheid van gewrichten en houding. Ook is hij geschoold in dry needling, dat vooral is bedoeld om lokale spierspanning met uitstralende pijn te verminderen. Het spreekt voor zich dat hij zich in de praktijk vooral met deze twee behandelmethodes bezighoudt.
 
‘Ook hebben we dankzij onze groei een praktijkassistent kunnen aannemen en een deel van de administratie uit handen kunnen geven. Hierdoor hebben we meer tijd voor het behandelen van onze patiënten. Een win-winsituatie dus.’ Aan nog verder uitbreiden denkt de praktijk (voorlopig) niet, maar wie weet.

Fysiotherapie Weerdsingel
Weerdsingel WZ 40
www.fysiotherapieweerdsingel.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utrechtse Zaken is tot stand gekomen met financiƫle ondersteuning van het Ondernemersfonds Utrecht